Hardanger

HARDANGER FOR DEG SOM VIL YTE, SÅ NYTE

Først yte, så nyte. Et mantra sterkt knyttet til nordmenns DNA. Når høydemetrene etter Trolltunga og Dronningstien svir i lårene, kan du unne deg et velfortjent glass sider. Akkurat som dronning Sonja har gjort før deg. Men det finnes også toppturer i mindre skala.

Tips til deg som skal gå Dronningstien eller Trolltunga:

  • Bruk vanntette fjellsko, og ha gjerne med et ekstra par joggesko.
  • Ha med vann og niste.
  • Husk at det kan ligge snø i fjellet, også på sommerstid.
  • Kle deg etter forholdene, og ha med ekstra klær. Været skifter fort i høyden.
Dronningstien, HM Queen Sonjas panoramic hikingtrail, Hardangerfjorden

Pakke

Dronningstien

Når du seiler med Aurora of The Fjords fra Eidfjord eller Ulvik til Dronningstien  får du oppleve alt det beste i Hardanger på en og samme dag.

Tur og retur

Lofthus-Odda-Lofthus

Gå på shopping i Oddas gater eller besøk gourmetrestauranten på Buer Gård.

Tur og retur

Eidfjord/Ulvik-Tyssedal-Eidfjord/Ulvik

Nyt en heldagstur med cruise på Hardangerfjorden og en fottur til Lilletopp eller besøk museet.

Hardanger

Alle turer

Vi seiler daglig fra Eidfjord til Ulvik, og videre inn i sørfjorden hvor vi gjør flere stopp før vi returnerer til Eidfjord.

Dronningstien

Fakta Dronningstien

  • Anløp Lofthus
  • Krevende fottur på 14,1 km.
  • Shuttlebuss fra Lofthus som frakter deg til Røte, som er utgangspunktet for turen.
  • Turen avsluttes i Lofthus.
  • Beregnet tid: 5-7 timer
View from the Que

Ekte turglede

Dronningstien er akkurat passe krevende til at man kjenner det godt i både knær og lår etter turen. Samtidig er utsikten så svimlende vakker at du glemmer å kjenne på melkesyra. Det er noe eget med turen over Kvanndalshøgdi, fra Kinsarvik til Lofthus. Kanskje fordi de vanlige T’ene som markerer norske turstier er erstattet med kongeblå D’er? Eller kanskje er det møtet med ivrige geiter som sjarmerer seg til en bit av nisten? Eller er det rett og slett at vi føler oss ekstra heldige som kan gå i dronningens spor – helt gratis?

Etter at dronning Sonja innviet Dronningstien i 2013, har den blitt en av Norges mest populære turstier. Turen går forbi vann og myrer, bratt oppover, og jøss, er det Trolltunga? Nei, det er den ikoniske fjellformasjonen Ulvskjaft, som ved første øyekast er til forveksling lik superkjendisen som ligger litt lenger inn i fjorden. Her må selvsagt Instagram få sitt. På toppen, der steinvarden ruver ved Duk, må man holde pusten et sekund. Ta et magedrag. For der er Folgefonna, der er Oksen på motsatt side av fjorden og laaaangt der nede, 1100 meter for å være nøyaktig, ligger fruktbygda Lofthus. Dette er ekte turglede! Tar du med deg besøk fra utlandet på en klar sommerdag, vil de være levende Norgesreklame for alltid. Men turen er ikke ferdig, for nå skal du ned Norges eldste steintrapp, Munketreppene. De ble laget av engelske, katolske munker på begynnelsen av 1200-tallet – de samme som startet med fruktdyrking og siderproduksjon.

The queens hiking trail, Hardanger, Dronningstien

Dronningstiens overraskelser

– Mange er nok ikke klar over at den tyngste delen er gå ned, for det er både langt og bratt. Her er det viktig å gå i eget tempo for å skåne knærne, sier Ida Eidsnes. Hun er markedsførings- og butikksjef på Lofthus Sideri, som ligger akkurat der Dronningstien slutter. Flaks for tørste turgåere!

–Vi har sannsynligvis Norges mest fotograferte kjøleskap, sier hun.

Kjøleskapet står plantet midt i naturen, og er et forsyn-deg-selv-tilbud som er åpent 24 timer i døgnet. Hyllene er fulle av kortreist, iskald eplejuice.

– De som vil slukke tørsten legger igjen penger eller vippser oss. Det fungerer utmerket, og vi har så å si ikke noe svinn. Det er noe eget med turfolk, ler hun. Skulle man være sulten etter strabasene, så serverer Lofthus Sideri også hjemmelaget mat og egenprodusert sider.

– Det smaker veldig godt med litt salt mat etter en langtur, og i fjor lanserte vi vår populære Hardanger-wrap, sier Ida. Wrapen er basert på Hardanger-spesialiteten «hakkasteik», og består av saltet og røkt kjøtt av svin og lam. Kjøttet kvernes til en farse med byggryn, som stekes og serveres på potetkaker med rømme og rødløk. Perfekt med et glass sprudlende sider laget på gårdens epler.

Trolltunga

Fakta om Trolltunga

  • Anløp Tyssedal
  • Ekstra krevende rundtur på 27 km hvis du starter i Skjeggedal, og 20 km hvis du starter på Mågelitopp.
  • Beregnet tid: 8-12 timer fra Skjeggedal, og 7-10 timer fra Mågelitopp.
Trolltunga, Hardanger, Hardangerfjord

Trolltunga – ansikt til ansikt med eventyret

Vi som er flasket opp på eventyret om Askeladden som lurte trollet trill rundt, forstår intuitivt hva som har skjedd på Trolltunga. Andre trenger kanskje litt forklaring. Det som ligner et gigantisk stupebrett av granitt, er ifølge lokal folkehistorie et troll som ble til stein da det geipet til sola. Tunga stikker ut av berget 700 meter over Ringedalsvatnet, og er et forlokkende motiv mange drømmer om å oppleve. Men er Trolltunga et turmål alle kan klare?

– 79 000 mennesker gikk til Trolltunga i 2023, og 87% av dem var utlendinger. Det er veldig varierende hvordan folk opplever turen, sier Åse Marie Evjen, daglig leder i Trolltunga AS.

Hun forklarer at nordmenn som er i god turform ofte opplever turen som enklere enn forventet. Så har man utlendingene som kanskje ikke er så turvante. Trolltunga er gjerne den første bratte turen de gjør, og de synes det er veldig krevende.

– Turen går i høyfjellsterreng, og tar mellom 8-12 timer, avhengig av startpunkt og hvor lang tid man bruker underveis. Det er viktig å forberede seg godt, ha gode fjellsko og ha med seg nok mat og drikke, sier Evjen. Hun minner også om at det ofte ligger snø på stien langt ut i juni, så her må man helgardere seg med god bekledning, solbriller og solkrem.

Bonjour! Guten Tag! How are you doing?

Til tross for at Trolltunga er et av Norges mest populære turmål, så går man ikke i kø. Det eneste stedet det tetter seg til er ved selve tunga, der alle skal ha et obligatorisk bilde. Det er imponerende å se hvordan tyskere, franskmenn og amerikanere – som er de mest tallrike nasjonalitetene – innretter seg høflig etter det uskrevne køsystemet. Her er det ingen som sniker. Hvem vet, kanskje har vakker natur en oppdragende effekt?

– Det er som regel en fjellvakt som sørger for at alle får tatt «sitt» bilde på Trolltunga. Vi har faktisk tatt tiden, og gjennomsnittlig bruker folk et halvt minutt på å forevige øyeblikket på en av verdens mest kjente fjellformasjoner. Det går radig unna, forteller Evjen.

Men dette er en tur som handler om mer enn selve turmålet. Underveis kan du være heldig og se fjellryper, røyskatt og heipiplerke, og har du skikkelig flaks kan du se havørn seile over fjordlandskapet med et spektakulært vingespenn på over to meter. Legg også merke til hvordan naturen har dekorert stien for deg, med skjøre blåklokker, vakre reinroser og sjeldne isoleier. Dette er en tur for alle sansene!

Lilletopp

Fakta om Lilletopp

  • Anløp Tyssedal
  • Enkel fottur på 1,4 km på godt tilrettelagt vei med trapper og rekkverk. Litt lenger fra kaien.
  • Beregnet tid: 1 time

view from Lilletopp, Hardanger, Hardangerfjord

Lilletopp – en aktivitet for alle

Blir du sliten bare av å lese om melkesyre og toppturer, så er Lilletopp et spennende alternativ fra anløpet i Tyssedal.

– Lilletopp er et perfekt turmål for de som er for late til å gå til Trolltunga, sier Åsne Dolve Meyer. Hun er avdelingsleder for formidling på Kraftmuseet, og er selverklært kraftnerd. Hun røper noe ikke alle vet:

– De som står øverst på Trolltunga føler seg omkranset av urørt natur. Det de ikke vet er at Ringedalsvatnet, som ser jomfruelig vakkert ut fra toppen, egentlig er et vannmagasin for kraftverket.

Lilletopp er også en del av det gamle kraftanlegget Tysso I, som sto ferdig i 1908. Vanntunellene ble ført gjennom fjellet opp til Lilletopp. Der ble vannet samlet i et basseng inne i fjellet og sendt i rør ned den stupbratte fjellveggen som ruver over Tyssedal. Slik startet pionérarbeidet med vannkraft i Norge. Tenker du at dette høres kjedelig ut? Tenk igjen.

Vannkraft har formet Norgeshistorien, og bidro blant annet til at folk sluttet å emigrere til Amerika. Det var arbeid å finne hjemme.

– Utlendinger som kommer hit er fra seg av begeistring, mens nordmenn lenge har hatt et blasert forhold til kraftforsyningen. Det endret seg etter at hele landet fikk strømprissjokk i fjor. Nå merker vi en økt bevisstgjøring rundt arvesølvet vårt, sier hun.

Kraftmuseet, Tyssedal, Hardangerfjord, Hardanger

Katedralfølelse

Men det handler selvsagt om mer enn strøm. Kraftverkene var datidens signalbygg. Omtrent som opera- og teaterbygg i dag. Det er ingen tilfeldighet at det gamle kraftverket i Tyssedal ble tegnet av Thorvald Astrup, som er samme arkitekt som står bak Kulturslottet Soria Moria i Oslo.

– Jeg elsker kontrasten mellom et vilt vakkert landskap og industrikulturen som bryter opp nasjonalromantikken. Jeg kan fortsatt få katedralfølelse av å gå inn i de gamle kraftstasjonene hvor robust maskineri er omgitt av messing og marmorpanel, avslutter Meyer.

Etter å ha sett og lyttet deg smart på Kraftmuseet, og kanskje tatt en guidet tur gjennom vanntunellene i fjellet, kan du kose deg med nystekte lapper og en kopp kaffe på Lilletopp. Her er den gamle vokterboligen gjort om til en koselig kafe. For husk – først yte, så nyte.

Hvordan vil du bo?

Området rundt Hardangerfjorden tilbyr et bredt spekter av overnattingsmuligheter.  Du kan velge mellom camping, tretopphytter, historiske hoteller, hoteller med mange stjerner og hytter og hyttegrender. Hos  Visit Hardangerfjord kan du raskt og enkelt få en oversikt over mulighetene og booke ditt neste opphold i Hardanger. Inget slår en god natts søvn etter mer eller mindre strabasiøse fotturer og  opplevelser på Hardangerfjorden!