Dronningstien

HARDANGER

Ønsker du å pakke mest mulig av det Hardangerfjorden har å by på inn i én og samme dag, er Dronningstien et soleklart valg. Start og avslutt dagen på vår komfortable båt Aurora of the Fjords, hvor du kan lene deg tilbake og ta inn den spektakulære naturen fra et perspektiv ingen andre kan tilby. 

Slik forbereder du deg til å gå Dronningstien

Dronningstien er, med sine drøyt 14 kilometer, 900 høydemeter og 1100 meters nedstigning, kategorisert som en krevende fottur. Det betyr at du bør være i normalt god form for å kunne gjennomføre turen. Selv om hjertepumpa får kjørt seg på vei opp, er det neppe det du vil huske best fra turen. Det er nemlig nesten umulig å ikke bli trollbundet av den storslåtte naturen du befinner deg midt i. Dronningstien lever virkelig opp til navnet sitt, denne dagsturen er en dronning verdig. 

Samtidig som den norske fjellheimen er vakker, er den også lunefull, og værforholdene kan endre seg drastisk på svært kort tid. Dronningstien Hardanger er intet unntak. Sola er sterk, vinden kan være heftig, og du kan oppleve regn, snø og hagl også i sommerhalvåret. I tillegg til å ha gode tursko på beina, bør du pakke i en sekk som rommer minst 30 liter når du skal gå Dronningstien. 

En pakkeliste kan gjerne se slik ut

  • Vind- og vanntett jakke og bukse
  • Varm genser, gjerne ull
  • Ekstra par sokker + gnagsårplaster
  • Caps/solhatt, solkrem og solbriller
  • To til tre liter drikkevann + flere matpakker og godt med snacks
  • En plastpose for å ta med søppel ned fra fjellet
  • Powerbank
  • Badetøy og håndkle, dersom du ønsker å avslutte turen med et bad i fjorden

Dette møter deg på Dronningstien Hardanger

Fjellryggen Dronningstien går på strekker seg fra Kinsarvik til Lofthus. Når du kommer ut av bussen som bringer deg til Røte, starter turen på en grusvei som byr på en nokså bratt bakke opp mot Dronningstiens første utsiktspunkt. Når du stopper og tar en pust i bakken da, befinner du deg på 890 meter over havet. De fleste bruker mellom én og to timer på denne strekningen. Her oppe heter det Heng, og du vil se at de blå T-ene blir byttet ut med røde D-er, det er nemlig her Dronningstien offisielt starter.

Deretter følger du turstien videre, nå er du over tregrensen og beveger deg i et lettgått terreng. Dette er en tursti i ordets rette forstand, den følger naturen slik den er, og viser deg vei opp og over fjellryggen. Her vil du passere flere små vann, og bevege deg over steiner, fjell, ur og myr. Forbi Ulvskjaft fortsetter du til Duk, som er lett å kjenne igjen på den store varden som står der.

Fossen Bjødnabykset finner du rett før turen ned mot Lofthus begynner, og deretter skal du kun forbi fjellformasjonen Nosi før nedstigningen gjenstår. Nosi er et lokalt dialektord for nese, og fjellformasjonen har fått navnet fordi den stikker ut nettopp som en nese.

Den siste delen av turen ned går på Munketreppene, og tar deg trinn for trinn ned til Lofthus. Her passerer du flere fruktgårder, og det er viktig å huske at her gjelder regelen “se, men ikke røre”. Det er ikke lov å plukke eplene du ser. Flere steder i Lofthus har du mulighet til å kjøpe eplejuice og sider, som du har god tid til å nyte mens Aurora of the Fjords tar deg tilbake til Eidfjord eller Ulvik.

Gode steder å stoppe på Dronningstien

Vi spurte Celine Jessen, daglig leder i Trolltunga Adventures, om hun kunne trekke frem sine favorittsteder på Dronningstien, steder som er passende både for en rast og for flotte Instagram-øyeblikk.

– Hele turen foregår i spektakulær natur, og man kan stoppe opp når som helst i løpet av vandringen og få hakeslepp av det man ser, sier Celine. – Pass på at du stopper opp underveis og tar inn omgivelsene du går i, her er det en lang rekke utsiktspunkter mot Hardangerfjorden som kan nytes.

Celine trekker likevel frem noen ekstra spesielle stoppesteder underveis på turen.

Steinvarden på Duk – Oppe ved steinvarden på Duk får du veldig flott utsikt. I tillegg til å se isbreen Folgefonna og utallige fjelltopper rundt deg, brer de tre fjordarmene seg ut langt der nede. Dette er uten tvil et av høydepunktene på Dronningstien Hardanger.

Ulvskjaft – Klippeformasjonen Ulvskjaft ligger på 1100 meter over havet og er som en miniversjon av Trolltunga. Også den byr på en fantastisk utsikt.

Bjødnabykset ved Rjukande – Rett før nedstigningen starter kan du finne Rjukandefossen, også kalt Bjødnabykset. Dette er en energisk elv som kommer ned fra Hardangervidda nasjonalpark, brøyter seg vei gjennom det trange juvet, og ender opp som en foss i svingen før du skal ned til Lofthus.

Munketreppene – På Dronningstiens siste etappe går du ned Norges eldste steintrapp, laget av katolske, engelske munker på starten av 1200-tallet. Dette var de samme munkene som startet med fruktdyrking og siderproduksjon i området.

Ønsker du en guidet tur på Dronningstien, kan Trolltunga Adventures bistå med det. Dette kan bookes i tillegg til fjordcruiset fra The Fjords. Trolltunga Adventures tilbyr flest turer til Trolltunga, men skreddersyr gjerne andre turer på forespørsel. Er dere fire eller flere i turfølget kan de tilby gruppetur, og er dere færre tilbyr de også private guidede turer. Send en e-post til Trolltunga Adventures dersom det er av interesse.

Dronningstien transport

Aurora of the Fjords tar deg lekende lett med fra Eidfjord eller Ulvik og til Lofthus. Deretter sørger en shuttlebuss for at du kommer deg til starten av Dronningstien. Når du kommer ned til Lofthus tar båten deg tilbake igjen. Alt dette er inkludert i Dronningstien-pakken du kan booke hos oss.

Er du klar for ditt eventyr på Dronningstien Hardanger? Ved å følge denne lenken kan du enkelt booke din plass på Aurora of the Fjords, eller bruk bookingboksen nedenfor,  så har du Dronningstien transport i boks.

Dronningstien, HM Queen Sonjas panoramic hikingtrail, Hardangerfjorden

Pakke

Dronningstien

Når du seiler med Aurora of The Fjords fra Eidfjord eller Ulvik til Dronningstien  får du oppleve alt det beste i Hardanger på en og samme dag.

Hardanger

Alle turer

Vi seiler daglig fra Eidfjord til Ulvik, og videre inn i sørfjorden hvor vi gjør flere stopp før vi returnerer til Eidfjord.

Hardangerfjord, Lofthus, The Fjords

Tur og retur

Eidfjord/Ulvik-Odda-Eidfjord/Ulvik

Nyt en heldagsutflukt fra Ulvik/Eidfjord til Odda med Aurora of The Fjords

Tur og retur

Eidfjord/Ulvik-Tyssedal-Eidfjord/Ulvik

Nyt en heldagstur med cruise på Hardangerfjorden og en fottur til Lilletopp eller besøk museet.

Hvordan vil du bo?

Området rundt Hardangerfjorden tilbyr et bredt spekter av overnattingsmuligheter.  Du kan velge mellom camping, tretopphytter, historiske hoteller, hoteller med mange stjerner og hytter og hyttegrender. Hos  Visit Hardangerfjord kan du raskt og enkelt få en oversikt over mulighetene og booke ditt neste opphold i Hardanger. Inget slår en god natts søvn etter mer eller mindre strabasiøse fotturer og  opplevelser på Hardangerfjorden!