Hardanger

HARDANGERS BESTE SIDER- OG MATOPPLEVELSER

Glem kirsebærblomstringen i Japan. Vi har Hardanger, der pudderrosa kronblader lyser om kapp med vårsola. Men frukten har ikke all æren for at Hardanger er en gourmetdestinasjon. Det er menneskene som løfter verdens beste epler til noe mer. Gled deg til en smaksbonanza!

 – Sider fra Hardanger er utvilsomt i verdensklasse, og lokale produsenter utmerker seg stadig i internasjonale konkurranser, sier pommelier Kasper Wrem Anderson. Ja, du leste riktig. Han er pommelier. Som i sommelier, men med videreutdannelse i eplesider (pomme = eple på fransk).

7 KULINARISKE STOPP

  • Siderhuset Ola K – anløp Nå. Kortreiste råvarer med utgangspunkt i siderproduksjonen.
  • Alde sider – anløp Nå. Bli med på en vandring der du følger eplet fra kvist til glass.
  • Buer restaurant – anløp Odda. Vilt og vakkert, en kulinarisk destinasjon.
  • Pergola vinbar – anløp Odda. Lover sydlandsk stemning i Hardanger.
  • Fløy bakeri – anløp Lofthus. Kanelboller og muffins med lokale moreller, nam!
  • Lofthus sideri – anløp Lofthus. Perfekt beliggenhet der Dronningstien slutter.
  • Agatunet – anløp Aga. Opplev Aga Cidertour, en flott kombinasjon av smaksopplevelser og historiefortelling.

Hardanger

Alle turer

Vi seiler daglig fra Eidfjord til Ulvik, og videre inn i sørfjorden hvor vi gjør flere stopp før vi returnerer til Eidfjord.

Hardangerfjord, Lofthus, The Fjords

Tur og retur

Eidfjord/Ulvik-Odda-Eidfjord/Ulvik

Nyt en heldagsutflukt fra Ulvik/Eidfjord til Odda med Aurora of The Fjords

Tur og retur

Lofthus-Odda-Lofthus

Gå på shopping i Oddas gater eller besøk gourmetrestauranten på Buer Gård.

Tur og retur

Odda-Nå-Odda

I Nå kan du besøke sidergårder og nyte et godt måltid på Siderhuset Ola K.

Buar Restaurant, Hardanger, Hardangerfjord

Frisk og sprudlende til sjømat

Kasper jobber som siderkelner på Buer restaurant, som ligger idyllisk til i en restaurert låve ved foten av Buerbreen. Fra et lite glassvindu i restauranten kan du se direkte inn i sauefjøset, og utenfor gresser skotsk høylandsfe. Postkortvakkert! Han forteller at øl og vin passer godt til tyngre kjøttretter, men at en sprudlende sider kan noe annet. Noe mer. Den virker frisk og fruktig på lette, elegante retter, som f.eks. til sjømat.

– Min jobb er å formidle kunnskap om sider, og tilby ulike sorter til ulik type mat. Jeg foreslo en frisk og alkoholrik hardangersider til en gjest som «kun» drakk hvitvin fra Chablis. Det viste seg at gjesten storkoste seg med sideren, og vips, så har man utvidet smakshorisonten. Sånt synes jeg er gøy, sier han.

I år bidrar Anderson til en ny pommelierutdanning hos Fagskulen Vestland. Her er det med andre ord duket for nok en ny næring i kjølvannet av siderproduksjonen.

Hardangersider er vårt Frankrike

Du har kanskje vært på vingårdsmaking i Sør-Europa? Da vet du hvor sjarmerende det er å besøke gårdene, slå av en prat med bonden og ikke minst, smake de edle dråpene. Det er dette du bør gjøre i Hardanger også. Så å si alle de tjuetalls siderprodusentene tilbyr sidersmaking i hyggelige lokaler.

Etter at det ble tillatt å selge sider fra gård i 2016, har fruktbygdene i Hardanger fått en ny energi. Yngre generasjoner, som tidligere flyttet ut, har nå vendt tilbake for å være med på sidereventyret. Dette gir heldige ringvirkninger for lokalsamfunnet.

– Lofthus sideri ble startet av fire barndomskompiser som ville lage sider sammen, og jeg er sikker på at de må ha flere timer i døgnet enn alle oss andre, sier markedsføringssjef Ida Eidsnes. Ved siden av å dyrke epler og lage sider, har de fulltidsjobber som arkitekt, ambulansearbeider, ingeniør og entreprenør. I tillegg er de småbarnsforeldre. Puh!

Hun forteller at om sommeren er det behov for flere hender, blant annet for å betjene det populære tilbudet om drop-in sidersmaking og siderutsalget.

– Mange ønsker å kjøpe med seg sider som suvenirer eller presanger. Våre varer er ikke på polet, så Lofthus-sideren får man bare hos oss, tipser hun.

Hardanger

Alle turer

Vi seiler daglig fra Eidfjord til Ulvik, og videre inn i sørfjorden hvor vi gjør flere stopp før vi returnerer til Eidfjord.

Enkel tur

Eidfjord-Lofthus

Opplev et fjordcruise til Lofthus hvor du kan besøke sidergårder eller bare nyte av de nydelige omgivelsene.

Hardangerfjord, Nå, Siderhuset Ola K, The Fjords

Tur og retur

Lofthus-Nå-Lofthus

Nå er definitivt verdt et besøk dersom du setter pris på lokal mat og drikke fra Hardanger. Besøk sidergårder og ny et hyggelig måltid på bryggen.

Hardangerfjord, The Fjords

Tur og retur

Lofthus-Aga-Lofthus

Nyt av Hardangerfjorden på veien til Aga hvor du kan besøke Aga Sideri og Agatunet.

5 FAKTA OM SIDER FRA HARDANGER

  • Det har blitt laget sider i Hardanger helt siden engelske munker startet med det på 1200-tallet.
  • Lokale bønder lagde lenge såkalt kjellersider, for å utnytte nedfallsfrukten. Den var uklar, ble tilsatt mye sukker og hadde høy alkoholprosent.
  • I 2003 ble Hardanger Siderprodusentlag stiftet. De jobbet systematisk for å øke kvaliteten, og for å åpne for salg av sider fra egen gård.
  • I 2009 ble «Sider frå Hardanger» en beskyttet geografisk betegnelse, på lik linje med Champagne.
  • I 2016 kom lovendringen som revolusjonerte Hardanger: Det ble lov å selge sider fra egen gård.
Siderhuset Ola K, Hardanger, Hardangerfjord

Først sider, så restaurant

Når båten legger til kai i Nå, kan du ikke unngå å legge merke til Siderhuset Ola K. Det store, hvite trehuset speiler seg i fjorden, og har fungert som samlingssted for lokalbefolkning og tilreisende i over hundre år. Først som landhandel og nå som restaurant, med både inne- og utendørs servering. Landhandelen har forresten bare flyttet til et annet lokale, for hva er vel en liten landbruksbygd uten en lokalbutikk der alle er på hils med alle?

– Vi startet restauranten i 2021, fordi vi ønsket å tilby matopplevelser som sto i stil til kvaliteten på sider fra Hardanger, sier Odd Einar Tufteland. Han er kokk og restauratør, og drev allerede to kjente restauranter i Bergen før han så et uforløst marked i Nå.

– Hadde det ikke vært for siderproduksjonen og fremoverlente siderprodusenter, så hadde vi ikke startet restaurant her. Vi er opptatt av å lage mat som passer til sider, og da tar vi utgangspunkt i lokale råvarer, sier han.

De lokale råvarene kan være økologisk kylling fra Homlagarden og sjømat fra ytre fjord. Og selvsagt lokale frukter og bær.

– Vi har også en lokal bakstekone som tryller frem velduftende paier og bakverk, som f.eks tradisjonelle krotakaker. Spekematen er også fra gårdene rundt fjorden, der dyra lever gode liv, sier han.

Eplene er Hardangers gull

Men la oss gå tilbake til den kulinariske superstjernen: eplet. Hva er det egentlig som er så spesielt med Hardangerepler?

– Det er spesielt to forhold som gjør eplene herfra spesielle; vekstforholdene og eplesortene, sier pommelier Anderson.

Han forklarer at eplegårdene ligger gunstig til mellom fjell og fjord med god morenejord fra Folgefonna. Lave sommertemperaturer og lyse sommernetter fremmer syrligheten i eplene.  Den som gir oss vann i munnen når vi tenker på et knasende Hardangereple. Solskinn og Golfstrømmens svøp gir eplene sødme. Så må vi snakke om eplesortene. Det er nemlig ikke sånn at siderproduksjonen krever en egen type epler. Tvert imot. Eplene fra Hardanger er spiseepler du finner i butikkhyllene, og så blir noen av disse til most og sider. De vanligste eplesortene er Gravenstein, Summered, Aroma og Discovery, og kommer du til Hardanger på sensommeren, henger de tunge og modne fra trærne. Som funklende smaragder og rubiner i høstsola.

Aga tunet, Hardanger, Hardangerfjord

Museum med «någe attåt»

Hvis du aldri har hørt om et klyngetun før, så er det helt ok. Det er lenge siden vi bodde slik i Norge. Klyngetun var små bondelandsbyer der alle hadde sin egen jordlapp, men samarbeidet om hverdagslivets arbeidsoppgaver. Agatunet er et godt ivaretatt kulturminne hvor du kan lukte, føle og se hvordan denne samfunnsformen fungerte frem til forrige århundre. Kommer du med utenlandske gjester, vil både du og gjestene dine fryde dere over det historiske tunet og Lagmannsstova. Det er et av Norges best bevarte hus fra middelalderen, og Norges eldste kjente rettssal. Her ble Magnus Lagabøtes landslov, som fyller 750 år i år, håndhevet i praksis. Klyngetunet er en del av Hardanger og Voss museum, og selvsagt spiller sider en viktig rolle i historiefortellingen.

–  Frukt og sider er helt sentrale elementer når historien om Hardanger skal formidles, og de siste par årene har gjestene våre vist en økende interesse for temaet. Mange vet allerede mye før de kommer, og er sultne (og tørste) etter å lære mer, sier formidlingsleder Line Iversen.

Blir du med på Aga Cider Tour, får du sidersmaking og mat på Aga sideri, som ligger rett nedenfor Agatunet. Så får du en omvisning på Agatunet – en perle av et kulturminne – der man blant annet besøker den 800 år gamle Lagmannsstova. En nasjonal skatt! Legg også merke til epletrærne på tunet. De bærer historiske eplesorter som brukes til å lage både most og sider spesielt for Agatunet.

Sørg bare for å være både tørst og sulten før du tar turen til Hardanger, for dette er en opplevelse som metter magen – og tilfredsstiller alle sansene!

Hvordan vil du bo?

Området rundt Hardangerfjorden tilbyr et bredt spekter av overnattingsmuligheter.  Du kan velge mellom camping, tretopphytter, historiske hoteller, hoteller med mange stjerner og hytter og hyttegrender. Hos  Visit Hardangerfjord kan du raskt og enkelt få en oversikt over mulighetene og booke ditt neste opphold i Hardanger. Inget slår en god natts søvn etter mer eller mindre strabasiøse fotturer og  opplevelser på Hardangerfjorden!