FJORDCRUISE

Storslått natur og sidersmaking i Hardanger

Innseilingen til Odda med Aurora of The Fjords Foto Øystein Haara

Siderbåten, som den blir kalt på folkemunne, i Hardanger kan kombineres med ulike opplevelser underveis. Båtturen med Aurora of The Fjords fra enten Eidfjord eller Odda, inviterer til fleksible reiseetapper og stopp på steder langs ruten.

Vi ønsker å gi inspirasjon til to ulike reiseforslag med Aurora of the Fjords i Hardangerfjorden, et for deg som elsker opplevelser i naturen og et for deg som ønsker å kombinere båtturen med sidersmaking.

Siderbåten og aktive opplevelser i naturen

Om du velger å starte ditt fjordcruise i Odda er dette et perfekt utgangspunkt for vandring i fjellet. Trolltunga er blitt verdenskjent for sin fjellformasjon. Bilder av denne går verden over og gjør Odda til et ettertraktet reisemål for turglade. Det finnes flere flotte topper i området og vi nevner Rossnos og Reinanuten som noen av disse. I gamle dager vandret turister til Buerdalen og Buerbreen. De kom med skip til Odda, ble fraktet med hest og båt et stykke, før de vandret opp Buerdalen. Reiselivet i Odda var på 1850-tallet like livlig som på Børsen i New York. I dag har Bjørn Buer med familie gjenopptatt arven fra sine besteforeldre som startet med servering rundt 1970. De har bygget en gourmetrestaurant ved foten av Buerbreen, som har høstet strålende kritikker fra matanmeldere. Denne er virkelig verdt et besøk.

Fra Odda går turen med Aurora of the Fjords inn til Lofthus. Her foreslår vi et opphold på det historiske Hotel Ullensvang, et herskapelig hotell med et vakkert uteområde. Her er det godt å ta seg en hvil etter å ha vandret Dronningstien fra Kinsarvik til Lofthus. Dronningstien er oppkalt etter H.M. Dronning Sonja og er en av hennes favoritt vandreturer.

Alternativt vandring i de vakre dalene i Lofthus, med besøk på en eller flere sidergårder. Her kan du oppleve bonden fortelle om produksjonen av den unike sideren som produseres her, og avslutte besøket med å smake de edle dråpene.

Etter Lofthus gjenstår siste etappe i dette reiseforslaget på Hardangerfjorden og Aurora of The Fjords legger til kai i Eidfjord etter en innholdsrik miniferie.

TIPS TIL NATUROPPLEVELSER

Odda

 • Trolltunga – svært populær og krevende fjelltur til Norges mest spektakulære fjellformasjon
 • Lilletopp – kortere og langt enklere topptur som også starter fra Tyssedal. Kombineres gjerne med guidet tur inne i tunnelene på toppen
 • Rossnos – topptur med vakker utsikt over Odda, 1407 MOH

TIPS TIL NATUROPPLEVELSER

Ulvik, Jondal & Eidfjord

TIPS TIL NATUROPPLEVELSER

Lofthus

 • Dronningstien – H.M. Dronning Sonjas panoramatur fra Kinsarvik til Lofthus
 • Munketreppene – 616 trappetrinn fra Lofthus til fjelltoppen «Nosi»
 • Husedalen med de 4 vakre fossene, starter i Kinsarvik som er 10 min kjøring med taxi eller buss

Sidersmaking Hardanger i verdensklasse

Sidersmaking i kombinasjon med besøk på fruktgårdene er blitt en snakkis. Å komme inn på tunet og høre bonden fortelle om den autentiske produksjonen og prosessen er virkelig noe du bør sette på to do listen.

Starter du ditt fjordcruise i Odda foreslår vi at du hopper av siderbåten på Aga. Her mellom høye fjell og i hjerte av Hardanger ligger Aga sideri idyllisk til. På denne fruktgården er Joar Aga syvende generasjon bonde, og startet Aga sideri i 2018. Gården ligger tett på både fjell og fjord og Sørfjorden har et ypperlig klima for fruktdyrking. I bratte bakker dyrker de en håndfull ulike eplesorter som de forsiktig høster og foredler til bruk i både most og sider.

Etter stoppet på Aga, ombord på Aurora of the Fjords igjen, fortsetter turen til Lofthus. Det blir en kort etappe med siderbåten, men god nok tid til å hvile ben og ta seg en matbit med lokale smaker ombord.

Sidersmaking Hardanger avsluttes med overnatting på det ærverdige Brakarnes. Det historiske hotellet er en opplevelse i seg selv med sjel og god mat. Aurora of The Fjords legger til kai i gangavstand til hotellet. Etter en deilig frokost starter neste dag hvor dere slapp dagen før. Siderbåten har avreise fra Lofthus i retning mot Odda kl.15.45 og i forkant av dette, foreslår vi sidersmaking på Lofthus Ekspedisjon. Denne starter kl.14.30 og her blir det servert ulike sorter med sider.

Sidersmaking Hardanger avsluttes ombord på Aurora of The Fjords. Returen til Odda nytes ombord med en slående vakker utsikt over fjord og fjell.

Vi anbefaler å booke din sidersmaking på forhånd. Hos Taste Hardanger finner du de fleste sideriene og kan booke din sideropplevelse.

SIDERSMAKING OG FRUKTGÅRDER

 • Store Naa Siderkompani – Sideren 57/2, en hyllest til gården og tradisjonene, rosèsideren Brureferd har blitt veldig populær i senere tid
 • Åkre gard – kjent for sin Edelsider fra Hardanger
 • Alde– gårdsutsalg og sidersmaking på Indre Bleie
 • Kvestad Sideri -premiert siderprodusent med Gamlestova som er en gardspub

SIDERSMAKING OG FRUKTGÅRDER

Aga

 • Aga Sideri – smakfulle sider varianter av epler som dyrkes i bratte bakker i Sørfjorden, Sideren Humplepung med humle er en av den mest solgte sider på Vinmonopolet

SIDERSMAKING OG FRUKTGÅRDER

Lofthus

 • Lofthus Ekspedisjon– sidersmaking av ulike sider varianter samlet på et sted
 • Alvavoll Frukt & Sidergard, med vakker utsikt over Lofthus og fjorden, bestill opplevelse med guidet hagevandring i Lofthus, som avsluttes med sidersmaking på Opedalstunet eller Alvavoll.
 • Opedalstunet – ny produsent på en gård med historie tilbake til 1100-tallet
 • Lofthus Sideri; drop in for siderplanke og servering

SIDERSMAKING OG FRUKTGÅRDER

Ulvik

Hardanger

Alle turer

Vi seiler daglig fra Eidfjord til Ulvik, og videre inn i sørfjorden hvor vi gjør flere stopp før vi returnerer til Eidfjord.

Dronningstien, HM Queen Sonjas panoramic hikingtrail, Hardangerfjorden

Pakke

Dronningstien

Når du seiler med Aurora of The Fjords fra Eidfjord eller Ulvik til Dronningstien får du oppleve alt det beste i Hardanger på en og samme dag.

Tur og retur

Eidfjord/Ulvik-Tyssedal-Eidfjord/Ulvik

Nyt en heldagstur med cruise på Hardangerfjorden og en fottur til Lilletopp eller et besøk på Kraftmuseet.

Hardangerfjord, The Fjords

Tur og retur

Lofthus-Aga-Lofthus

Nyt av Hardangerfjorden på veien til Aga hvor du kan besøke Aga Sideri og Agatunet.

Fjordcruise

Lofthus-Lofthus

Nyt sørfjorden på langs med et fjordcruise fra Lofthus. En tur i et norsk postkort!

Hardangerfjord, Nå, Siderhuset Ola K, The Fjords

Tur og retur

Lofthus-Nå-Lofthus

Nå er definitivt verdt et besøk dersom du setter pris på lokal mat og drikke. Besøk sidergårder og nyt et hyggelig måltid på bryggen.

Tur og retur

Odda-Nå-Odda

I Nå kan du besøke sidergårder og nyte et godt måltid på Siderhuset Ola K.

Tur og retur

Lofthus-Odda-Lofthus

Gå på shopping i Oddas gater eller besøk gourmetrestauranten på Buer Gård.