OPPLEV ET EKTE POSTKORT

Bli med på fjord cruise i Hardangerfjorden

Bli med på en av verdens vakreste båtreiser, til Hardangerfjord og til de idylliske bygdene som omkranser fjorden. Dette er nasjonalromantikk på sitt beste.

Mannskapet på Aurora of The Fjords takker for turen! Foto: Øystein Haara

Båtturen blir på folkemunne kalt siderbåten. Den tar deg med til fruktgårder for sidersmaking og historiefortelling. Et unikt konsept i Hardangerfjord, ja i hele Norge for den saks skyld. Sidersmaking er Norges svar på vinsmaking og er på kort tid blitt svært populært. Siderbøndene dyrker frukt med omsorg og tålmodighet og åpner opp gårdene sine for besøk og smaking. Det er også fullt mulig å velge denne ruten som en rundreise eller som gjennomreise. Naturen langs fjorden er spektakulær. I år er det et båten, Aurora of The Fjords, som skal seile i Hardangerfjord i perioden 15.mai til 3.september.

Siderbåten og ruten

Dette er et fjordcruise med muligheter for opplevelser og sidersmaking underveis. Hver morgen i sesongen har båten avgang fra Eidfjord kl.09.30. På vei mot Odda har Aurora of The Fjords stopp på ruten i Ulvik, Lofthus, Aga,  Nå og Tyssedal. Alle perler ved Hardangerfjord,  med hver sin historie å fortelle. Blir du med på hele reisen inn til Odda tar den 3 timer og 15 minutter.

Siderbåten har også to senere avganger fra Lofthus hver dag, et fjordcruise som har endestopp på det pittoreske stedet Nå og et som seiler hele veien inn til Odda. Fra Odda har Aurora of The Fjords to daglige avganger ut fjorden, og sist avgang går helt til Eidfjord..

Opplevelsen er et fjordcruise som man kan velge å ta som en ren sightseeingtur, smake sider ombord, som en transportetappe eller i kombinasjon med sidersmaking og besøk hos siderprodusentene underveis. Et «hop on – hop off» fjordcruise.

Rutetider og kombinasjoner finner du her.

Destinasjoner og opplevelser underveis

Siderbåten starter i fjordlandsbyen Eidfjord som knytter sammen Norges kanskje flotteste naturdestinasjoner, Hardangervidda, isbreen Hardangerjøkulen, Måbødalen, Vøringsfossen, elva Eio og Hardangerfjorden. Første destinasjon for siderbåten er Ulvik, selveste perlen i Hardanger som ligger innerst i Hardangerfjord sin fjordarm, Ulvikafjorden. Her har turister funnet veien i mer enn 150 år på jakt etter spektakulære natur- og kulturopplevelser. I Ulvik finner du den eneste frukt- og siderruten i Norge og et rikt utvalg av attraksjoner og opplevelser.

På ferden videre mot selveste frukthagen i Hardanger, bygda Lofthus, passerer Aurora of the Fjords under Hardangerbroen som var verdens tiende lengste hengebro da den åpnet i 2013. Den er et flott skue med Norges lengste hovedspenn på nesten 1400 meter og med det 30 meter lengre enn Golden Gate bridge.

Idylliske Loftshus har vært senter for Norges fruktproduksjon i flere hundre år. Helt siden munkene slo seg ned her på 1200-tallet. Det er dermed også en fin plass å starte for å bli kjent med den verdensberømte Hardangersideren.

Vi seiler mot Odda

Vårt fjordcruise fortsetter i retning Odda og på veien passeres karakteristiske Hardangerlandskap med frodige dalsider som stiger opp av den mektige fjorden. Siderbåten  kjører forbi Oksen, en fjelltopp og landemerke hvor turgåere får panoramautiskt over Hardangerfjorden og fjordene rundt. Dette er noe av det vakreste Vestlandet har å by på.

Båten passer nå midt mellom Utnefjorden, Sørfjorden og Eidfjorden, alle en del av Norges nest lengste fjord, Hardangerfjorden. Den strekker seg helt ut til kysten i ulike forgreininger fra Haugesund til Bergen. Naturen og kulturen du finner her, har trollbundet besøkende til alle tider, og de vakre fjordene regnes av mange som selve symbolet på Norge, det fremste fjordlandskapet i verden.

Aga og Nå på vestsiden

De neste stoppestedene for vår naturskjønne fjordcruise Hardangerfjord, er stedene Aga og Nå. Begge stedene er kjent for sine fruktgårder og siderproduksjon. Om våren er disse stedene omringet av hvite og rosablomstrende frukttrær på rekke og rad. Legg til de snødekte fjelltoppene og den romantiske stemningen er komplett. Når høsten nærmer seg, kan du smake på frukten som har utviklet seg gjennom sommeren.

Agatunet ligger også på Aga, og er et fredet og unikt klyngetun, Norges eneste originale av sin sort.

Aurora of the Fjords fortsetter mot Tyssedal og Odda.

Tyssedal er nest siste punkt på dette fjord cruise Hardangerfjord. Tettstedet er mest kjent for sitt kraftanlegg som i 2009 ble oppført på Norges tentative liste til UNESCOs verdensarvliste, sammen med Odda smelteverk og Rjukan-Notodden industriarv. Dette kan i dag besøkes som Kraftmuseet Tyssedal.

Takk for turen

Sightseeingturen ender i Odda, det store og populære turistmålet. som ble et internasjonalt pionerersamfunn for vannkraft- og industriutbygging. Odda er nå på vei til å bli en attraktiv reiselivsdestinasjon igjen. Trolltunga har satt Odda på kartet sammen med andre opplevelser og spisesteder med høy kvalitet.

Velkommen ombord på siderbåten med panoramautsikt mot fjord og fjell.

Hardanger

Alle turer

Vi seiler daglig fra Eidfjord til Ulvik, og videre inn i sørfjorden hvor vi gjør flere stopp før vi returnerer til Eidfjord.

Fjordcruise

Lofthus-Lofthus

Nyt sørfjorden på langs med et fjordcruise fra Lofthus.

Hardangerfjord, Lofthus, The Fjords

Tur og retur

Eidfjord/Ulvik-Odda-Eidfjord/Ulvik

Nyt en heldagsutflukt fra Ulvik/Eidfjord til Odda med Aurora of The Fjords

Tur og retur

Eidfjord/Ulvik-Tyssedal-Eidfjord/Ulvik

Nyt en heldagstur med cruise på Hardangerfjorden og en fottur til Lilletopp eller besøk museet.

Hardangerfjord, Nå, Siderhuset Ola K, The Fjords

Tur og retur

Lofthus-Nå-Lofthus

Nå er definitivt verdt et besøk dersom du setter pris på lokal mato og drikke fra Hardanger. Besøk sidergårder og ny et hyggelig måltid på bryggen.

Tur og retur

Odda-Nå-Odda

I Nå kan du besøke sidergårder og nyte et godt måltid på Siderhuset Ola K.

Tur og retur

Lofthus-Odda-Lofthus

Gå på shopping i Oddas gater eller besøk gourmetrestauranten på Buer Gård.

Hardangerfjord, The Fjords

Tur og retur

Lofthus-Aga-Lofthus

Nyt av Hardangerfjorden på veien til Aga hvor du kan besøke Aga Sideri og Agatunet.